sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Boli parazitare:Circoviroza boala porumbeilor tineri

          Aceasta boala a fost semnalata pentru prima oara in Romania in anul 2000 la loturile ce au participat la diferite concursuri internationale si este cunoscuta ca Boala porumbeilor tineri.    Aceasta boala a inceput sa fie intalnita din ce in ce mai des in efectivele de porumbei si duce la pierderi importante in randul porumbeilor tineri. Ce este acest virus? Circovirusul aviar este un virus ce contine ADN si face parte din familia Circoviride fiind inrudit cu CPV1 si CPV2 si cu virusurile genului CAV, acestea fiind clasificate intr-un gen separat de Gyrovirus.
Manifestarile ale boli:
letargie, anorexie, vomita furajul, are o performanta scazuta la zbor, fecalele cu aspect mucilaginos, inflamatia tractului respirator superioar si a intestimului. Aceste manifestari apa dupa 24-36 de ore de la contaminare. Porumbeii infectati numai cu Circovirusul columbar (PiCV) au o mortalitate de 5-10%, iar porumbeii la care evolueaza si cu infectii de asociatie , mortalitatea poate depasii 50% din efectiv.
Tratament:
          Nu este posibil sa tratezi infectia cu circuvirus singura, de aceea tratamentul trebuie sa includa si tratamentul infectiilor secundare. Acest tratament trebuie sa aibe in vedere atat tratamentul infectiilor de asociatie ( bacteriene, parazitare, micotice) cat si de a potenta sistemul imunitar pentru a mari gradul de rezistenta fata de infectia primara virala si a celor de asociatie. Daca infectiile de asociate sunt:
 ornitoza, trichomonoza, sau alte infectii se vor administra tratamentul specific pentru infectia respectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu