sâmbătă, 28 ianuarie 2012

boli parazitare:Hexamitiaza

          Hexamitiaza este o boala infectioasa a porumbeilor care se manifesta prin diaree apoasa si uneori heomoragica.
          Agentul patogen care sta la baza infectiei este Hexamita columbae, apere de regula in lunile de vara si toamna, agentul patogen traieste mai ales in rect. Cei mai predispusi la imbolnavire sunt porumbeii tineri care au rezistenta imunitara mai scazuta. Adulti nu se imbolnavesc vizibil, dar prin fecalele lor elimina in numar mare agent patogen. Perioada de latenta este de 4-5 zile.
 
Simptomele: enterita acuta, diaree apoasa, sanguinolenta, urat mirositoare. Porumbeii bolnavi prezinta inapetenta, polidipsie, ce duce la scaderea greutatii corporale si slabirea rezistentei organismului. Se imbolnavesc mai ales porumbeii tineri, intreg segementul intestinal devine inflamat, diareea este apoasa si sanguinolenta.
Diagnostic:
          Agentul patogen poate fi izolat si examinat dintr0un frotiu realizat din roba prevelata de pe mucoasa intestinala a unui porumbel bolnav sacrificat pentru examinare. In caz de infestatie puternica aceasta proba poate fi efectuata si proba prelevata si din cloaca. Acesti paraziti pot fi recunoscuti dupa miscarea lor rapida in linie dreapta. Aceasta miscare difera de ceea a trichomonaselor, care prezinta ,miscare lenta si numai in jurul axului propriu.
Diagnostic diferential: salmoneloza, paramixoviroza, infectie cu E-coli, coccidioza.
          Cei de la Chevita recomanda tratamentul cu chevi-col, in cazul in care se consuma apa mai multa, nu este indicat sa se completeze apa cu medicamente ci pur si simplu dupa ce apa cu medicamente se termina sa se admnistreze apa curata. Un lucru important de mentionat aici, ca de fapt in majoritatea bolilor, sa nu se faca baie porumbeilor pe toata durata tratamentului.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu